Blogin idea lähti siitä, kun katsoin Yle Teemalta ohjelmaa, ensimmäistä osaa 4-osaisesta dokumenttisarjasta, joka kertoi tanskalaisesta kunnasta, jossa aloitettiin hanke hyönteiskadon pysäyttämiseksi ja hyönteisten palauttamiseksi kotipihoille, kaupunkeihin ja ympäröivään luontoon.

Kunnan asukkaita ja päättäjiä kehotettiin aloittamaan kotipihoistaan; jättämään nurmikon leikkaamatta, jotta luonnonkasvit saisivat kasvaa sekä kukkia ja istuttaa pihoillensa enemmän hyönteisten ravinnoksi sopivia kasveja. Yksinkertaisesti sanottuna pihojen tulisi antaa olla enemmän luonnontilassa, jotta hyönteiset viihtyisivät. Kuntalaisten ja päättäjien (tai ainakin kaupunginjohtajan) yhteistyötä luonnon monimuotoisuuden pelastamiseksi oli hieno katsoa ja samaa olisi mahtava nähdä tapahtuvan myös Suomessa. Täytyy kuitenkin muistaa, että hyönteiskatoa aiheuttaa moni muukin asia, ei pelkästään hyönteisten luontaisten elinympäristöjen väheneminen.

Uskoa minulla on paljon enemmän kansalaisiin kuin päättäjiin tässä asiassa. Nyt täytyy lähteä liikkeelle ruohonjuuritasolta eli omalta pihalta ja kansalaisten tulee puhaltaa yhteen hiileen tuloksien aikaansaamiseksi.

Luonnon monimuotoisuus on tietysti paljon muutakin kuin pelkkiä hyönteisiä ja kasveja, mutta siitä on hyvä aloittaa.

-------

Seuraavissa kirjoituksissa aion rennolla kädellä puida luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen mahdollisia syitä, sekä löytää ratkaisuja, joista osa saattaa kuulostaa utopistisilta.